Sep 02

Samsung is de eerste producent die het gaat opnemen tegen de Apple iPad op de tablet markt met de Samsung Galaxy Tab. Dus een vergelijking tussen deze twee tablets kon niet lang op zich laten wachten.

Scherm

Een van de belangrijkste eigenschappen van een tablet is natuurlijk het touchscreen. De iPad heeft een scherm van 9.7 inch met een resolutie van 1024 bij 768 pixels. De Samsung Galaxy Tab zal een iets kleiner touchscreen krijgen, namelijk 7 inch met een resolutie van 1024 x 600 pixels. Wat op dit kleinere scherm er dus spectaculair uit zal gaan zien.

Gewicht

De Galaxy Tab is slechts 1,2 centimeter dik en weegt 380 gram. Dit is beduidend lichter dan de iPad, die meer dan 700 gram weegt. Nu heeft dit uiteraard ook te maken met de omvang van beide tablets. Samsung stelt wel dat de Galaxy Tab prima te vervoeren is in een tas, jas of zak.

Besturing

Voor de besturing is het belangrijk wat voor processor de tablet heeft in combinatie met het besturingssysteem. Zoals te verwachten heeft Apple ook voor de iPad zijn eigen systemen. Zo beschikt de iPad over een custom A4 processor met 1 GHz. Dit in combinatie met het besturingssysteem dat je ook terug vindt op de iPhone, iOS 3.2.2. Dit is nog niet de laatste versie, maar die zal ongetwijfeld op het moment ook klaargemaakt worden voor de iPad.

De Samsung Galaxy Tab beschikt ook over een uitstekende 1 GHz ARM processor, en zal gebruik gaan maken van het zeer succesvolle Android 2.2 OS (Froyo). Op de smartphones van Samsung vond je meestal ook nog een eigen besturingssysteem hier bovenop. De verwachting is dat dit niet terug op de Galaxy Tab komt, wat gunstig is voor de snelheid van de processor die je overhoudt voor overige applicaties.

Applicaties

Natuurlijk heel belangrijk voor zowel een smartphone, maar ook zeker voor een tablet: de applicaties. Applicaties bepalen wat je allemaal met je tablet kan doen, naast de standaard functies, wil je natuurlijk zoveel mogelijk extra’s eruit halen. De App Store loopt nog steeds voorop met het aantal applicaties ten opzichten van Android Market, met respectievelijk 250.000 tegen 100.000 apps. Maar aantallen zeggen niet alles. Alle benoemenswaardige applicaties zul je op beide markten terug vinden, het verschil zit vooral in de kleinere en vaak onozele applicaties, die je er na een dag toch weer afgooit.

Overige eigenschappen

De Galaxy Tab kan de verwachtingen van een tablet een stuk omhoog halen, op de video zie je namelijk 2 camera’s, wat je ook vaak op smartphones ziet. Waarmee videobellen mogelijk is. Ja je hoort het goed, het is namelijk mogelijk via de Galaxy Tab te bellen, wat een groot voordeel is ten opzichte van de iPad. Verder zal de Galaxy Tab ook beschikken over Adobe Flash en zal het mogelijk worden HD video’s af te spelen. Het wordt afwachten hoe Apple hierop reageert met een nieuwe iPad die volgend jaar verwacht wordt. Bekijk ook meer Galaxy Tab specificaties.

Galaxy Tab of iPad?

De Samsung Galaxy Tab kan dan wel een stukje kleiner zijn dan de iPad, maar is zeker niet minderwaardig. Hiermee krijgt Apple dit jaar nog zijn eerste concurrent, die naar verwachting ook nog eens een stuk goedkoper zal zijn. Bovendien legt Samsung de lat weer een stukje hoger op deze jonge markt, en onstaat er zo gezonde concurrentie, waar de consument uiteindelijk van zal gaan profiteren in prijs en kwaliteit. Bovendien is bekend geworden dat de Samsung Galaxy Tab enkel via Telecom providers wordt verkocht met een abonnement. Waarmee bellen en internetten mogelijk is.

Ook interessant om te lezen:

Gratis Samsung Galaxy Tab 10.1v - Nieuw!:

7 Reacties op “Samsung Galaxy Tab vs. Apple iPad”

 1. leon zei:

  Pff ik was van plan een ipad aan te schaffen maar nu ik zo van alles lees over de samsung galaxy tab zal ik toch een andere keuze maken. Heb een iphone gehad maar moet zeggen dat het android systeem toch stukken beter is vooral door het waardeloze itunes van apple

 2. Laurens zei:

  Beetje jammer dat de prijs nu ineens véél hoger is uitgevallen dan de iPad… Onjuiste verwachtingen dus.

 3. Phil-j zei:

  Ik lees dat het in Canada goedkoop is en in Engeland al voor bijna 600 euro kost dus zal het hier ook misschien naar beneden dalen.???

 4. Spicy zei:

  iTune waardeloos? chah, als je geen verstand van heb dan is alles wat goed is waardeloos noemen. Apple is wel de leider in Techniek en uitvindingen.
  Ieder fabrikant loop nu een iPad achtig product te maken.
  iPhone is ook een eerder voorbeeld, al warren zij niet de eerste met een 3,5″ scherm Gsm. Kop loper was! Nokia maar nu lang niet meer.

  Als men verdiep in iTune en wat je er mee kan doen en draadloos Apps, dan will je echt niets anders.
  Zeld heel lang gewacht bij het kopen van iPad maar, nu neem ik overal mee en ook naar bed. Batterij leeg? Nooit! En snel !!!
  An Apple a day keeps Adroids away.

 5. Mark zei:

  Ik vind het overzicht erg gekleurd. Ipad wordt beetje afgekraakt en Galaxy opgehemeld. Alsof t fijn bellen is met zo’n tablet in je handjes. Een simpel overzichtje van feitjes had volstaan. Overigens schijnt t wel zo te zijn dat Android in Amerika enorm aan t opkomen is en over aantal jaar de Ipad en Iphone zal wegdrukken. T leuke is wel dat Apple altijd wel weer een nieuw gat in de markt op briljante en onnavolgbare wijze weet te vinden. Trouwens bizar dat zo’n klein tabletje van Samsung zo veel geld kost. Is t niet goedkoper om n iPad en n iPhone te doen dan?

 6. san13 zei:

  tuurlijk is er altijd een vergelijking.
  het ligt aan je zelf wat je fijner vindt.
  ik heb hem al een tijdje en doet het heel goed
  ipad is ook mooi en goed alleen zijn er niet zo veel mogelijkheden dan bij de galaxy.
  en als je naar de iphone kijk is hij al heel duur in het aanschaf(losse toestel)
  ik ben tevreden.
  25 pm 1 ste jaar daana 45 , 32 gb data 7 gb

 7. TK zei:

  Heb zelf een IPad (en een nexus one)en dat ding doet gewoon wat hij moet doen maar mijn volgende wordt een Android zeker weten waarom ? Wel simpel daar ben jij de baas en kan je alles naar jouw wensen instellen nu moet ik het doen met de wenslijst van meneer Steve Jobs . Jammere is dat Android nog niet klaar is voor de tablet versie dit is zelfs toegegeven door Google waarschijnlijk pas bij de volgende versie Gingerbread . In dat licht bezien is de Galaxy gewoon veelsteduur daarom wacht ik nog wel een jaartje en tot die tijd voldoet de IPad prima .
  Wat ik nog kwijt wil dat bijna iedere forum discussie in android of Apple bashing veranderd wel ik werk met beide en alles heeft z’n voors en tegens wat de een leuk vindt haat de ander maar laten we dit op een nette manier ventileren .
  Door de diversiteit blijft het juist leuk door te vergelijken kunnen anderen de juiste keuzes maken en dat is de grote waarde van forums als dit niet het in de grond stampen van een OS omdat jij daar toevallig niet mee werkt…
  Just my 2cents

Reageer op dit artikel