Samsung Galaxy Tab review

Met de komst van de Samsung Galaxy Tab heeft Samsung een onconventionele stap gemaakt. Nooit eerder maakte deze elektronicagigant een tablet, en wat voor één! Tijdens de IFA 2010 in Duitsland werd deze Samsung Galaxy Tab voor het eerst getoond. Daarmee is de strijd tegen de Apple iPad ook gelijk begonnen… In deze review vind u alles over deze nieuwe aanwinst op de tablet markt.

Design

Wie de Galaxy Tab niet mooi vind moet nodig zijn hormoonspiegel laten nakijken. Daarmee is eigenlijk al genoeg gezegd. Het design klopt gewoon, de Galaxy Tab is strak en elegant vormgegeven. De Galaxy tab is mooi zwart aan de voorkant en zijkant en chique glossy wit aan de achterkant. Naast het mooie ontwerp voelt de Samsung Galaxy Tab ook erg solide aan, dit geldt als je hem vasthoud, maar ook zodra hem gaat bedienen.

Zijn afmetingen zijn ook heel aangenaam, zeker voor een tablet. Hij is slank en compact genoeg voor een binnenzak. Leuk feitje: hij is maar 1,2 cm dik! Ook kun je hem met één hand pakken en indien nodig ook met één hand besturen. Al gaat dit met twee handen wel wat makkelijker. Het gewicht is ook zeer acceptabel te noemen, eigenlijk eerder formidabel, want met 380 gram weegt hij bijna de helft van zijn rivaal: de iPad.

Prestaties & Besturing

De Galaxy Tab laat zich heel fijn en vloeiend besturen. Je kunt hem gemakkelijk uit stand-by toveren om vervolgens heel vloeiend door je homescreens te scrollen en de gewenste applicatie aan te klikken. Of dit nu een internet app is of een app voor het lezen van nieuwsberichten of boeken, het maakt niet uit. De Galaxy Tab opent alles heel snel en in ook de app zelf laat hij zich ook heel makkelijk bedienen. Voor snelle tekstinvoer beschikt de Tab ook over de swype toepassing, wat in de praktijk echt heel handig werkt. De basis van al dit kunst en vliegwerk is het besturingssysteem Android 2.2 wat standaard op de Galaxy Tab zit. In de toekomst kun je de Tab updaten naar Android 3.0.

Het browsen gaat vlug dankzij de snelle 802.11n wifi aansluiting. De hele internetervaring is kortom uitstekend door het fijne touchscreen en het mooie, scherpe AMOLED-scherm. Deze laatste heeft een afmeting van 7 inch en een resolutie van 1024 bij 600 pixels. Op de Galaxy Tab hoef je trouwens niet bang te zijn voor webpagina’s met flash content, dat wordt namelijk gewoon afgespeeld! Op dat vlak lijkt de Galaxy Tab de iPad toch net even voor te zijn.

De uitstekende prestaties worden geleverd door een 1 GHz processor en 512 MB RAM geheugen, ook zit er een kleine grafische kaart (PowerVR SGX 540) die door Samsung is ingebouwd, deze zal bij games mooie beelden laten zien. Om de gebruiker helemaal online te houden ondersteund de Galaxy Tab: HSPA/3G, bluetooth 3.0, GPS en het eerder genoemde 802.11n wifi. Je kunt tevens bellen en sms’en met de Galaxy Tab van Samsung, al kun je voor dat soort zaken misschien beter je reguliere mobiele telefoon gebruiken.

De batterij met een ruime capaciteit van 4000 MAh is goed voor heel wat uren browsen en e-books lezen. Volgens de eerste ervaringen presteert deze batterij zeer aardig, zeker aangezien zijn energievretende scherm. Bekijk ook de complete Samsung Galaxy Tab specificaties.

Camera

Over de camera, of eigenlijk: de camera’s, kan ik kort zijn. De Galaxy Tab beschikt over 2 verschillende camera’s. Eén aan de voorkant en één aan de achterkant. Die aan de achterkant maakt foto’s m.b.v. een 3 megapixel camera. De foto’s zien er matig tot redelijk uit, maar echt niet om over naar huis te schrijven. Aan de voorkant zit een 1.3 megapixel “webcam” die geschikt is voor videobellen of videochatten (Skype e.d.).

Multimedia & Apps

Op het gebied van multimedia doet de Samsung Galaxy Tab het goed tot zeer goed. Een scala aan beeldformaten in verschillende kwaliteiten wordt ondersteund. De belangrijkste feature is toch wel de mogelijkheid om in HD-kwaliteit (1080p) af te spelen. Ook aardig is het beruchte DivX formaat voor films, die op torrent sites zoals piratebay, in ruime mate aanwezig zijn.

Op de standaard aanwezige apps op de Galaxy Tab kun je deze filmpjes terugkijken, dat geldt ook voor foto’s en muziek. Nieuw is de Music hub app, een soort online muziek store waar je nummers kan downloaden, te vergelijken met de iTunes store, maar dan van Samsung. Daarnaast ook nieuw is de app genaamd: kobo, waarin je al je e-books overzichtelijk in kunt bewaren en kunt lezen. Gelijksoortige apps heb je ook voor het lezen van magazines of kranten, deze zijn standaard aanwezig op de Tab. Verder is er een hele handige agenda app voor het plannen van je week.

Natuurlijk zijn er ook tal van spelletjes beschikbaar voor je Tab. Eén daarvan is Need for speed Shift. Dit spel is er al een tijdje voor consoles en PC, maar op de Galaxy Tab ziet het spel er toch wel wat minder uit, maar door de bewegingssensoren van de Tab is het nog wel leuk om te doen. Het grote touch screen biedt een goede basis voor het spelen van diverse spelletjes, daarom is het logisch dat er de komende tijd meer spelletjes zullen komen, die speciaal voor de Android markt (en dus voor de Galaxy Tab) worden ontworpen.

Conclusie

De Samsung Galaxy Tab is een zeer complete tablet met mogelijkheden op ieder gebied, van gamen en browsen tot het lezen van boeken, het kan allemaal. Zijn uiterlijk speelt voor de algehele ervaring ook erg in zijn voordeel. Belangrijker voor veel mensen is misschien wel dat de Galaxy Tab de iPad op sommmige gebieden simpelweg aftroeft. Zo kun je op de Galaxy Tab gewoon flash content zien en afspelen, ook zijn er foto- en videocamera’s aanwezig op de Tab en desgewenst kan er zelfs nog gebeld en ge-sms’t worden. Dit is kortom echt een tablet om naar uit te kijken. Is hij meer dan alleen een extra gadget voor erbij? Ik denk van wel.

The good:

  • Licht, stevig en elegant design
  • Speelt Flash, 1080p en DivX filmpjes
  • Mogelijkheid om te bellen en te sms’en
  • Mogelijkheid tot videochat
  • Complete ervaring van de Tab

The bad:

  • Beperkt aantal apps beschikbaar in vergelijking tot iPad.
  • Gemaakte foto’s vallen tegen